Glavni grad Podgorica

Izazovi mladih u Crnoj Gori: Prilike za mobilnost i razmjene mladih

Intervju sa Milenom Šćepanović, programskom asistentkinjom Asocijacije za demokratski prosperitet „Zid”

Asocijacija za demokratski prosperitet „Zid“, nevladina je organizacija osnovana sa ciljem kreiranja programa kojima će se unaprijediti mogućnosti za razvoj cjelokupne zajednice, a poseban fokus u radu ove NVO, tiče se i razvijanja šansi kojima će se mladi u Crnoj Gori osnažiti da boravkom u multikulturalnim okruženjima, izađu iz zone komfora i steknu nova iskustva.

O prilikama za mobilnosti koje su dostupne mladima u Crnoj Gori, načinu prijavljivanja  za programe razmjene ali i spremnosti mladih da se na ovakav korak odvaže, razgovarali smo sa Milenom Šćepanović, programskom asistentkinjom Asocijacije za demokratski prosperitet „Zid”.

Šta su međunarodni programi mobilnosti i šta nude mladima?

Međunarodni programi mobilnosti jesu prilike za mlade koje podstiču i osnažuju mlade da iskoriste mogućnosti za unaprijeđenje i razvoj ličnog, profesionalnog i obrazovnog aspekta života, kao i interkulturalnog razumijevanja. Pored toga, ne smijemo zaboraviti ni doprinos osnaživanju i društvenu uključenost mladih da pozitivno doprinose kako zajednici, tako i cjelokupnom društvu. Postoji nekoliko međunarodnih programa gdje se mladi mogu uključiti, kroz ADP-Zid kad su programi mobilnosti u pitanju. Tu je Erasmus+ program, program Evropske inicijative za solidarnost (nekadašnji EVS), kampovi…

ADP „Zid” već dugi niz godina predstavlja kontakt tačku za programe razmjene mladima u Crnoj Gori, koje sve prilike za mobilnost su im dostupne?

Tako je, dugi niz godina tačnije od 2006. godine smo kontakt tačka za program Erasmus+, Mladi u Akciji, kao i Evropske inicijative za solidarnost. 

Prije par godina imali smo veliki broj volontera koji smo slali, kao i volontere koji su bili tu po 12 mjeseci, preko nekadašnjeg EVS programa.

Program Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, kulturu i mlade. Nudi niz mogućnosti za saradnju omladinskih organizacija, organizacija koje rade sa i za mlade, između zemalja Zapadnog Balkana i drugih evropskih zemalja.

Organizacije sa Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Crna Gora) mogu biti KOORDINATOR (npr., podnijeti prijavu i dobiti grant) i PARTNERSKA ORGANIZACIJA u projektima Izgradnje kapaciteta u oblasti mladih (CBY).

Program Evropske inicijative za solidarnost (European Solidarity Corps) je program Evropske unije koji omogućava mladima da, u svojim zemljama ili inostranstvu, volontiraju ili rade na projektima koji su od koristi zajednicama i ljudima širom Evrope. Organizacije sa Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora i Srbija) mogu slati mlade ljude na projekte/aktivnosti u okviru Evropske inicijative za solidarnost u zemljama širom Evrope ili ugostiti mlade iz tih zemalja, na kratkoročne ili dugoročne volonterske aktivnosti.

Organizacije sa Zapadnog Balkana mogu biti samo PARTNERSKE ORGANIZACIJE u omladinskim razmjenama, treninzima i umrežavanju omladinskih radnika, projektima za aktivno učešće mladih i partnerstvima za saradnju u oblasti mladih.

Mladi sa Zapadnog Balkana mogu biti uključeni u projekte poput omladinskih razmjena, projekte za aktivno učešće mladih i projekte u okviru inicijative DiscoverEU.

Omladinski radnici i koordinatori projekata sa Zapadnog Balkana mogu imati benefit od treninga i umrežavanja omladinskih radnika, projekata izgradnje kapaciteta u oblasti mladih i partnerstva za saradnju u oblasti mladih.

Preko 50 zemalja uključeno je u Erasmus+ program, što omogućava veliku raznolikost i interkulturalno učenje. Trudimo se da našim volonterima uvijek nudimo dodatne edukacije, baš preko Erasmus+ programa.

Evropska inicijativa za solidarnost ima za cilj da podstakne osećaj solidarnosti među evropskim mladim ljudima, istovremeno podržavajući organizacije koje rade na pozitivnom društvenom uticaju. Program je otvoren za učesnike iz zemalja članica EU, kao i nekoliko susjednih i pridruženih zemalja. Kroz Evropsku inicijativu za solidarnost, mladi pojedinci mogu doprinijeti pozitivnim promjenama dok stiču dragocjena iskustva i vještine. Ovi projekti su od koristi lokalnim zajednicama i bave se društvenim izazovima u društvenim, ekološkim i drugim oblastima i temama.

Organizacije sa Zapadnog Balkana mogu biti PARTNERSKE ORGANIZACIJE u volonterskim projektima.

U decembru 2023. godine, imali smo priliku da ugostimo 10 ESC volontera iz Finske koji su zajedno sa volonterima iz Crne Gore bili regrutovani na Evropskom Goalball prvenstvu, u organizaciji Paraolimpijskog komitera. Uskoro pripremamo podcast, o iskustvu kako domaćih tako i volontera iz Finske

Mladi sa Zapadnog Balkana mogu biti uključeni u projekte poput omladinskih razmjena, projekte za aktivno učešće mladih i projekte u okviru inicijative DiscoverEU.

Za pomenute programe se neophodno prijaviti, koliko su procedure zahtjevne i za koje starosne i društvene grupe su prilike mobilnosti dostupne?

Ulgavnom je starosna grupa od 17. do 30. godina, i prijave su veoma jednostavne. Tim ljudi koji radi na promociji programa, svake nedelje kroz aktivnost Otvorenih vrata nudi mogućnost informisanja o programu. Ko god se odluči da bude dio programa, dobiće potrebnu podršku od kolega koji rade na promociji programa. Svi oni koji su zainteresovani za program Evropske inicijative za solidarnost na linku https://youth.europa.eu/home_en mogu naći prilike za volontiranje koje se nude.

Da napomenem da postoji mogućnost volontiranja do 2 mjeseca, tj kratkoročni projekti i do 12 mjeseci. Svi troškovi smještaja, puta, hrane, osiguranja su pokriveni, a volonter dobija i simboličnu sumu za pokrivanje osnovnih troškova.

Kakva su iskustva studenata iz Crne Gore koji prođu programe razmjene?

Naša ciljna grupa nijesu samo studenti, već mladi od 16. godina. Bilo je naravno i manje lijepih iskustava, ali uglavnom preovladavaju ona pozitivna, gdje su mladi imali prilike da uče i rade na sebi, posebno iz oblasti koja ih zanima.

Koliko su mladi u Crnoj Gori zainteresovani za ovaj vid sticanja iskustva i koliko im ono znači za budući profesionalni angažman?

Mladima treba dodatna satisfakcija kada je odlazak iz zemlje na period od 12 mjeseci u pitanju.

Trudimo se da ne samo kroz ove programe, već i kroz druge aktivnosti promovišemo različite prilike za mlade. Svakako jesu zainteresovani, samo im treba dodatna satisfakcija kada je odlazak iz zemlje na period od 12 mjeseci u pitanju. Do sada, veliki broj volontera je bio dio istoimenog programa i svi oni nose itekako lijepa iskustva. Ne smijemo ni zaboraviti ni budući profesionalni angažman koji pominjete, a složićete se da je ovo jedan od načina kako mlada osoba može da radi na sebi, na razvoju svojih ličnih kompetencija, vještina, posebno kad je razvoj mekih vještina u pitanju.